Aktuální články

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Související články

7 tipů jak zařídit terasu a zahradu pro pohodlné a útulné bydlení

7 tipů jak zařídit terasu a zahradu pro pohodlné a útulné bydlení

Zařizujeme terasu

Zařizujeme terasu

Co je potřeba vědět při výběru grilu?

Co je potřeba vědět při výběru grilu?

Jak vybrat nejlepší zahradní altán?

Jak vybrat nejlepší zahradní altán?

Sezóna teras začíná

Sezóna teras začíná

Péče o zahradní nábytek

Péče o zahradní nábytek

Co budete potřebovat pro vytvoření útulné venkovní terasy

Co budete potřebovat pro vytvoření útulné venkovní terasy

Bioklimatické pergoly jsou posledním hitem sezony

Bioklimatické pergoly jsou posledním hitem sezony

Venkovní nábytek pro váš životní styl

Venkovní nábytek pro váš životní styl

Na co myslet při výběru markýzy

Na co myslet při výběru markýzy

Související

Podrobný rádce: Jak vybrat správný zahradní gril

Současná nabídka zahradních grilů je velice bohatá. Grily se liší zdrojem tepla, tvarem, materiály, funkcemi a dostupným příslušenstvím. Není snadné vybrat gril, který bude odpovídat vašim představám. Poradíme vám s výběrem.

Před nákupem grilu si musíte především ujasnit: jak často budete grilovat, pro kolik lidí a kde budete většinou grilovat. Uvažovat byste měli i nad možnostmi uskladnění na zimu. Často opomíjená je konstrukce grilu a zdravé grilování bez kontaktu potravin s plamenem a bez přepalovaného tuku.

Výběr grilu podle četnosti užívání

Pro aktivní a časté využívání grilu je vhodný kvalitní gril, OUTDOORCHEF: OUTDOORCHEF Leon 570 G (black)který dokážete rychle roztopit a dosáhnout požadované teploty. Tyto parametry splňují grily plynové. Stačí je zapnout a během pár minut můžete grilovat. Snadno je lze využívat i při horším počasí nebo dokonce v zimě.

Rychle se roztopí i elektrické grily. Jejich nabídka a možnosti jsou ale omezené. Až na výjimky jde o kontaktní grilování.
Grily na dřevěné uhlí se roztápějí pomaleji, někdy to může trvat i více než půl hodiny a v nepříznivém počasí se to nemusí podařit vůbec. Velkým pomocníkem při roztápění grilu na uhlí je kompaktní zapalovací komín. Brikety i uhlí se v něm roztopí velice rychle. Top modely mají plynový hořák na roztopení uhlí.

GrilyKrby.cz: Gril Weber Performer Deluxe GBS 57 cmGrilyKrby.cz: Kompaktní zapalovací komín, malý

 

Kvalita grilu

Pro časté grilování je také důležitá kvalita zpracování a použité materiály. Lze grilovat i na grilu v akci za pár stovek, na kvalitním grilu se vám bude pracovat snadněji, rychleji a i úklid bude jednodušší. Kvalitní grily mají funkční vychytávky, které grilování usnadňují. Průduchy, kterými lze regulovat přívod vzduchu a nastavovat tak teplotu, integrované teploměry, odkapávače omastku, automatické zapalování plynu, držáky víka, přímé i nepřímé grilování, odkládací plochy, Pokud grilujete častěji, je určitě vhodné sáhnout po osvědčeném výrobci. Získáte kvalitní výrobek a především široký sortiment příslušenství, které rozšíří grilovací možnosti. Na našem trhu jsou to především značky: Weber, Campingaz a OutdoorChef.

 

Výběr podle velikosti

Je jasné, že na velkém grilu lze ugrilovat mnohem více potravin a hodí se, pokud grilujete pro více lidí. Větší gril na uhlí má také význam při vytváření grilovacích zón. Ve velkém grilu můžete uhlí nahromadit jen na jedné straně a vytvořit tak odlišné tepelné zóny, které vám usnadní přípravu pokrmů. Do chladnější zóny můžete umístit jiný druh masa nebo odložit již ugrilované jídlo pro ohřátí. Některé velké grily jsou již na tyto zóy připraveny. Velký gril má snad jedinou nevýhodu a tou je větší spotřeba paliva. U plynových grilů nejsou tepelné zóny tak důležité, protože teplotu lze snadno upravit změnou intenzity hoření.

Kokiskashop.cz: Zahradní gril XXL lokomotiva se samostatnou udírnou

Atmosféra při grilování

Mnoho lidí nedá dopustit na dřevěné uhlí, které vytváří kouř a příjemnou atmosféru při grilování a dává grilovaným pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. Toho elektrické a plynové grily nedosáhnou, i když u plynových lze k hořákům přikládat speciální dřevěné udící lupínky, které při grilování kouří a dodají masu potřebnou chuť. Špičkové plynové grily mají na tyto lupínky speciální zásuvky. 

Daniela Kocourová: Venkovní krbGrilyKrby.cz: Udící lupínky, bílý ořech

Místo grilování

Ideálním místem na grilování je samozřejmě terasa nebo zahrada. Zde můžeme použít jakýkoli gril. Komplikací bývá elektrický, který potřebuje napájecí šňůru. Pokud grilujete na balóně nebo dokonce doma, je ideální právě elektrický gril u kterého převržením nehrozí podpálení domu či bytu. 

GrilyKrby.cz: Elektrický gril Weber Q 2400, tmavě šedý4home.cz: SENCOR SBG 106BK

Novinkou na trhu jsou malé grily na uhlí, které lze používat kdekoli, dokonce i doma. Díky unikátní konstrukci gril nečoudí, zvenku nepálí, je maximálně bezpečný. 

Na balkoně lze s největší opatrností používat některé menší plynové grily, které mají vyšší stupeň bezpečnosti. I tak by vám takovou činnost hasičský sbor neschválil. 

GrilyKrby.cz: Plynový gril Weber Q 1200, modrýOUTDOORCHEF: Grilování na balkoně

Grilování v přírodě, u vody, v kempu
Ideální variantou jsou malé přenosné grily. Vyrábějí se na plyn i na uhlí.

GrilyKrby.cz: Gril Weber Go Anywhere GrilyKrby.cz: Campingaz gril 1 Series Compact EX CV

Zdravé grilování

Základem zdravého grilování je ohřívání pokrmů pouze v žáru a zabránění přepalování odkapávajícího tuku. U grilů na dřevěné uhlí musíme dávat pozor, uhlí ani brikety nesmí mít příliš vysokou teplotu a nesmí hořet. Rozpálení trvá často až 40 minut. Uhlíky by měly mít na povrchu tenkou vrstvu bílého popela. Dodržet tyto podmínky je často náročné až nemožné. Usnadní to právě velké grily, kde vytvoříme grilovací zóny. Některé moderní grily na uhlí mají unikátní systém, který zamezuje odkapávání omastku přímo na uhlí ( Outdoorchef - EASY SLIDE ). Specialitou jsou vodní grily, kde lze topit i normálním dřevem. Nad ohništěm je umístěna vodní lázeň. Okolo lázně stoupá kouř a žár. Pokrm ohřívá i vodní pára z lázně. Tuk odkapává do vody, kde se okamžitě chladí a nepřepaluje. 

OUTDOORCHEF: OUTDOORCHEF Chelsea 480 C

Z těchto důvodů mnoho lidí raději používá plynové grily, u kterých lze dosáhnout zdravého grilování snadněji. U plynových grilů se používá více systémů. Bohužel ne všechny modely tyto funkce mají. 

Lávové kameny
Nad hořáky jsou umístěny lávové kameny, které se nahřejí na vysokou teplotu. Porézní povrch kamenů absorbuje odkapávající tuk. Tak je snížena produkce škodlivin a možnost vzplanutí. Řešení to ale není 100%. Po grilování e musí kameny nahřát na maximální teplotu pro vypálení absorbovaného tuku.

Kontaktní grilování
Využívá se grilovací rošt z litiny nebo z kamene. Plameny nahřívají rošt, na kterém se připravují pokrmy. Nejde tak úplně o grilovaní. Na stejném principu funguje většina elektrických grilů.

Speciální systémy odkapávání tuku
Výrobci špičkových grilů používají vlastní unikátní systém pro omezení odkapávání tuku do plamenů.

Weber
Používá speciální krytu hořáků ve tvaru obráceného V. Ty vytvářejí malý štít nad hořákem, omastek tak odkapává vedle hořáku dolů, kde se hromadí v nádobce.

Michal : stred-rostu-lze-nahradit-napriklad-kamenem-na-pizzu-stojanem-na-kure-a-dalsimi-podobnymi-komponenty.jpg

OutdoogChef
Využívá u všech plynových grilů originální systém Funnel. Hořák je kruhový a nad ním je kruhový trychtýř. Tuk odkapává na trychtýř a stéká doprostřed, kde je opět nádobka. Trychtýř lze otočit a využívat tak k nepřímému grilování, nebo přímému, kdy se žár intenzivně koncentruje uprostřed.

Campingaz
Jen grily s technologií RBS mají keramické hořáky umístěné po stranách. Odkapávající tuk tak nepřijde do styku s plameny a odkapává na dno.

Jen tyto technologie vám zajistí opravdu zdravé grilování. 

Příslušenství

Existuje velké množství grilovacího příslušenství. Nezbytností jsou grilovací lopatka nebo kleště na otáčení, mašlovačka a kartáč na čištění roštu. U značkových výrobců seženete specializované příslušenství, které povýší grilování na vyšší úroveň. Grilovací jehly, koše na zeleninu, litinové tácy, speciální rošty, stojany na kuře nebo žebra, speciální pánve, WOK nebo dokonce podložku nebo kámen na pizzu.

OUTDOORCHEF: OUTDOORCHEF PERFOROVANÝ PLECHOUTDOORCHEF: OUTDOORCHEF LITINOVÁ GRILOVACÍ DESKA M (ø 39 cm)
GrilyKrby.cz: Grilovací sada v kufruGrilyKrby.cz: Otáčecí špíz pro Weber grily Q 300/3000
4home.cz: Grilovací pánev na zeleninu pr. 28 cmGrilyKrby.cz: Udící box Universal
GrilyKrby.cz: Litinový muffinovačGrilyKrby.cz: Litinový rošt s vyměnitelným středem pro grily Spirit 300
GrilyKrby.cz: Tepelný rošt pro BBQ, 57 cmGrilyKrby.cz: Kámen na pizzu, Ø 36,5 cm
GrilyKrby.cz: Ochranný obal Premium pro kotlové grily, 57 cm

Vychytávka pro plynové grily. Klasické propanbutanové láhve jsou těžké a nebezpečné v případě požáru. Ke grilování lze používat tzv. kompozitní průmyslové lahve. I plné jsou výrazně lehčí a snadno se přepravují, navíc jsou mnohem bezpečnější. V případě požáru nevybuchují, ale pozvolna odhořívají. Vím, že se dají koupit a vyměnit v: 

  • GrilyKrby.cz: Kompozitní plynová bomba, 7,5 kgZahradní centrum Vladeko Tachlovice, Karlštejnská 97
  • Weber World - Galerie Harfa, Českomoravská 2420/15a - 2 patro
  • GrilCentrum - Modřanská 283/80

Pokud znáte nějaká další centra, kde se dají tyto lahve koupit a plnit, napište mi, rád je přidám do seznamu.

 

 

Kam dál:

 

Autor: InHaus.cz