Aktuální články

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Související články

Koupelna v roce 2023: Jaké jsou nejnovější trendy?

Koupelna v roce 2023: Jaké jsou nejnovější trendy?

Koupelna, nebo obytná místnost? Obojí!

Koupelna, nebo obytná místnost? Obojí!

8 tipů, jak z obyčejné koupelny vykouzlit krásné místo

8 tipů, jak z obyčejné koupelny vykouzlit krásné místo

Související

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Hledáte alternativu k syntetickým hnojivům, která zatěžují planetu a mohou proměnit půdu ve vaší zahradě na mrtvou poušť? Začněte používat organická hnojiva, která jsou šetrnější k přírodě a snadno s nimi dosáhnete mimořádně krásné a voňavé úrody. Naučíme vás jak!

Zahradničení není jen o těšení se vůní nádherných květin nebo pochutnávání si na doma vypěstované zelenině, je to také příležitost zasadit se o zdravější planetu. Nahrazení syntetických hnojiv těmi organickými je jednoduchý, a přitom nesmírně účinný způsob, jak pečovat o svoji zahradu a zároveň chránit životní prostředí. V následujících řádcích se seznámíte se specifiky organických hnojiv a naučíte se, jak je správně používat u sebe na zahradě.

Co jsou organická hnojiva

Než se pustíme do praktických rad, vysvětleme si nejprve, co jsou organická hnojiva a jakou roli hrají v ekologickém zahradničení. Organická hnojiva pocházejí z přírodních zdrojů, jako je rostlinná hmotazbytkové živočišné produkty nebo minerální látky. Na rozdíl od syntetických hnojiv, které při nadměrném používání poškozují životní prostředí, organické alternativy podporují mikrobiální aktivitu v půdě a vylepšují tak její kvalitu. Přírodní hnojiva tak nabízí holistický přístup k výživě rostlin a dodávají jim jak základní makroživiny, jako jsou dusík, fosfor a draslík, tak i také mikroživiny a organické látky důležité pro zachování struktury a úrodnosti půdy.

Který typ organických hnojiv je pro vaši zahradu ten správný

Na rozdíl od syntetických hnojiv, která stačí obvykle jen smíchat s vodou, organická hnojiva (můžete vidět zde) mají mnoho podob, z nichž každá má jiné vlastnosti a způsob použití. Nejjednodušší způsob, jak se zorientovat v různých typech přírodních hnojiv, je u každého zjistit, jaké živiny a v jakém poměru obsahuje (množství látek NPK) a jejich dostupnost rostlinám (rychlost uvolňování).

Poměr látek NPK neboli dusíku (N), fosforu (P), draslíku (K), se udává v hmotnostních procentech a dostupnost živin pak může být okamžitá, rychlá (do několika hodin), středně rychlá (během několika dní) a pomalá (živiny dostupné za několik týdnů). Dobré je také znát, jaký vliv bude mít hnojivo na kyselost půdy (pH) a případně jeho další dopady na vlastnosti pěstebního substrátu.

ALFALFA

N 2 %, P 0 %, K 1 % pomalé až středně rychlé uvolňování

Vojtěška, která se využívá především jako seno pro zvířata, je jedním z nejdostupnějších přírodních hnojiv. Při výživě rostlin se vojtěška používá rozemletá, aby se v půdě rychleji rozkládala. Nejlépe je ji do zapravit do substrátu brzy na jaře ještě před výsadbou.

NETOPÝŘÍ GUANO

N 8 %, P 5 %, K 1,5 % rychlé uvolňování

Netopýří trus neboli guáno obsahuje vysoký podíl dusíku a fosforu a poměrně rychle se vstřebává. Proto je nejlepší netopýří guáno použít v průběhu léta při střídání plodin (sklizeň v létě, přesazování) nebo na jaře těsně před výsadbou.

RYBÍ EMULZE

N 4 %, P 1 %, K 1 % okamžitě dostupné

Rybí emulze obsahují vysoký podíl dusíku a jen malé množství fosforu a draslíku. Živiny jsou rostlinám dostupné takřka okamžitě, takže jde o skvělé organické hnojivo v období, kdy rostliny tvoří nové listy nebo se jim nedostává dusíku. Rybí emulze je mírně kyselá, což některé druhy nemusí snášet.

MOŘSKÉ ŘASY

N 1 %, P 1 %, K 2 % rychlé uvolňování

Hnojivo z mořských řas je vyvážené, navíc obsahuje další mikroživiny, jako jsou zinek a železo. Mořské řasy jsou také bohaté na přírodní hormony a další látky, které stimulují růst kořenů.

KRAVSKÝ HNŮJ

N 3 %, P 2 %, K 1 % středně rychlé uvolňování

Přestože je kravský hnůj jedním z nejběžnějších organických hnojiv na světě a je srovnatelný s kvalitním kompostem, jeho použití v domácím zahradničení nelze doporučit. Mrva zvířat mlže obsahovat semena plevele, patogeny nebo bakterie. Rozhodně se vyhněte hnoji z mlékárenských nebo průmyslových provozů, který obsahuje vysoké množství soli.

DRŮBEŽÍ TRUS

N 3 %, P 2,5 %, K 2 % rychlé uvolňování

Stejně jako ostatní organická hnojiva živočišného původu se i drůbeží trus často používá v komerčním zemědělství. Nejčastěji se do půdy přidává během léta po první sklizní před druhou výsadbou.

KOMPOST

N 2 %, P 1 %, K 2 % středně rychlé uvolňování

Kompost je základním hnojivem každého zahradníka. Skutečný obsah živin v kompostu závisí na složení konkrétní směsi, ale zpravidla kompost obsahuje vyrovnaný poměr živin se středně rychlým uvolňováním. Kompost se přidává do půdy před výsadbou nebo na konci vegetačního období. Hrubý kompost lze také využít jako mulč, která bude rostlinám pomalu dodávat živiny.

VERMIKOMPOST

N 12 %, P 0,5 %, K 0,5 %

Vermikompost neboli žížalí humus vzniká rozkladem organické hmoty žížalami. Jde o skvělý zdroj dusíku a také mikroorganismů a látek vylepšujících kvalitu půdy a podporujících celkové zdraví rostlin. Žížalí kompost je vhodné zapravit do vrchní vrstvy substrátu na začátku vegetačního období nebo z něj vyrábět „kompostový čaj“, který je výborným pomocníkem pro ochranu i výživu rostlin.

SMĚSI ORGANICKÝCH HNOJIV

N ? %, P ? %, K ? % pomalé až okamžité uvolňování

Moderní doba přeje rychlým a pohodlným řešením, a to platí i pro organická hnojiva. Na trhu najdete bezpočet programů výživy určených pro organické pěstování. Podle receptury může jít o směsi vhodné pro růst nebo kvetení a zrání, tekutá nebo pevná, s pomalým či rychlým uvolňováním. Při výběru předpřipravených směsí organických hnojiv je důležité především to, aby jejich složení odpovídalo vašim rostlinám i půdě. Pokud si při výběru nejste jistí, poradí vám v některém z growmarketů nebo ve specializovaných zahradnictvích.

KREVNÍ MOUČKA

N 13 %, P 1 %, K 0,6 % rychlé uvolňování

Krevní moučka je suchý prášek vyrobený z krve zvířat, který se využívá v zemědělství jako rychlý zdroj dusíku. Obvykle se krevní moučka aplikuje přímo ke kořenům a přikryje vrstvou mulče. Pozor, krevní moučka zakyseluje půdu.

KOSTNÍ MOUČKA

N 3 %, P 15 %, K 0 % středně rychlé uvolňování

Kostní moučka je bohatá především na fosfor a také vápník. Používá se k revitalizace silně vyčerpaných půd nebo substrátu s nadměrným obsahem dusíku.

Poznámka: Hmotnostní podíl látek NPK je pouze přibližný a organická hnojiva různých výrobců se mohou lišit. Při nákupu vždy pečlivě prostudujte etiketu.

Jak a kdy aplikovat organická hnojiva?

  1.       Brzy na jaře

Jakmile se rostliny na jaře začnou budit ze zimního spánku, aplikujte vyvážené organické hnojivo s pomalým uvolňováním. Podpoříte rychlý růst a vývoj silných kořenů.

  1.       V polovině jara

Kvetoucí rostliny můžete v tomto období podpořit hnojivem se zvýšeným obsahem fosforu.

  1.       Později na jaře

V době, kdy slunce začíná pořádně svítit a rostliny nabývají na síle, přihnojte rostliny kompostem nebo vermikompostem, který aplikujte v okolí stonků rostlin.

  1.       Brzy v létě

Zeleninu a další rostliny náročné na živiny přihnojte hnojivem bohatým na dusík.

  1.       V průběhu a ke konci léta

Obohaťte vyčerpanou půdu o živiny kompostem. Pokud je to potřeba, zvažte použití tekutých organických hnojiv pro rychlé doplnění živin.

  1.       Brzy na podzim

Aplikujte vyvážené organické hnojivo, které podpoří přezimující rostliny a vytvoří v půdě zásoby živin pro další vegetační období.

Tipy na péči o ekologickou zahradu

Využívání organických hnojiv se neodmyslitelně pojí s ekologickým pěstováním i zdravým životním stylem. Pamatujte, že i drobné změny, jako je kompostování, šetření dostupnými zdroji a minimalizace škodlivých chemikáliích může z vaší zahrady vytvořit zdravější prostředí pro vás i vaše blízké. Na závěr proto přidáváme několik rad, jak se starat o zahradu ekologicky.

  1.       Zalévejte s rozmyslem

Při zalévání rostlin se snažte využít dešťovou vodu nebo vodu z lokálního zdroje. Výborným způsobem pro minimalizaci spotřebované vody při pěstování rostlin je využití automatických závlahových systémů s kapkovači.

  1.       Mulčujte

Mulčování zabraňuje šíření plevele, pomáhá půdě zadržovat vodu a reguluje teplotu substrátu. Mulče z organických materiálu, jako je dřevo nebo sláma, se postupně rozloží a dodají rostlinám živiny.

  1.       Podpořte prospěšný hmyz

Ne každý hmyz v zahradě je nevítaným hostem. Naopak, rostliny potřebují ke svému životu opylovače i prospěšné hmyzí predátory, které je chrání před nájezdy škůdců. Vyhněte se proto používání chemických pesticidů se širokospektrálním působením.

  1.       Střídejte plodiny

Střídání plodin pomáhá předcházet vyčerpání půdy a nemocem rostlin. Vysazujte rostliny tak, abyste podpořili biodiverzitu ve vaší zahradě.

Autor: InHaus.cz