Aktuální články

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Související články

Nábytkové úchytky: Malé Detaily, velký vliv na design interiéru

Nábytkové úchytky: Malé Detaily, velký vliv na design interiéru

Do každé domácnosti patří praktické háčky a věšáky

Do každé domácnosti patří praktické háčky a věšáky

Kvalitní české koupelnové doplňky od Vodovo.cz

Kvalitní české koupelnové doplňky od Vodovo.cz

Oživte svůj domov několika zajímavými prvky

Oživte svůj domov několika zajímavými prvky

Související

Jak si vybrat úchytky do interiéru?

Úchytky představují praktické součásti nábytku, tedy dveří, okýnek a dalších otevíracích systémů. Jsou i efektním designovým kouskem. Někdo si rád vybere výraznou, třeba i malovanou „kouli“, jiný vyznává minimalismus, takže zvolí lištu, která je prakticky zakrytá vrchní deskou skříňky. Možností máte spoustu, a pokud zrovna potřebujete koupit úchytky, projděte si s námi, co máte na výběr.

Jaké vybrat úchytky? 

Úchytky sice představují malé detaily, ovšem jde o pověstnou třešničku na dortu, která povznese celek. Existuje mnoho druhů úchytek, jež můžete různě kombinovat dle využití i dezénu. Prodávají se kovové úchytky, úchytky zápustné a úchytky keramické či rustikální. Každá úchytka má své další zpracování, kov může být různého původu - hliník, chrom, nikl, nerez, černý mat a grafit. Samotný kov jako flexibilní surovina pak nabízí širokou variabilitu tvarů od ostrých hran až po oblé linie. Je logické, že u viditelných doplňků budete řešit právě vzhled. U těch skrytějších, což jsou zápustné úchytky, budete řešit třeba rozměry, barvu apod. Podívejme se tedy na jednotlivé kousky a jejich nejlepší využití.

Praktické šroubovací úchytky 

Nejčastější forma úchytka je ta viditelná. Je to praktické, protože po prvku sáhnete a hned otevřete. I když máte plné ruce, lépe zachytíte úchytku než v případě, kdyby byla skrytá. Zmínili jsme tvar koule, tak se říká spíš klikám. U menších produktů, jako jsou třeba skříňky, se těmto systémům říká knopky. Oblé a příjemné na dotek. Můžete mít klasickou kovovou knopku, která krásně ladí se sklem, černým nebo bílým lakem, zapadne do minimalistického interiéru. V jednoduchosti se skvěle odráží i nenáročnost vzhledu, v podstatě jen zvolíte barvu, mat či lesk. Pak jsou knopky malované, tento styl najdeme u porcelánových artiklů. Materiál je přichycen na kovový základ, často patinovaný a zlatý nebo bronz, aby vynikl jistý retro styl. Taková „koule“ pak nenaruší design starodávných chaloupek, například skvěle zapadne do roubenky. Knopky mohou být klasicky ve tvaru koule, lze si však pořídit i placatější verzi, která lépe padne do ruky. Zmíněný rustikální styl folklórních, malovaných kousků se však neomezuje pouze na knopky. Může se jednat o větší madlo, které se hodí na bytelnější skříně. Manipulace s těmito úchytkami je nenáročná, nemusíte vynaložit velkou sílu. A pokud je upevníte na dveře, které jsou setrvačné, lze madla uchytit provázkem nebo drátkem, když budete potřebovat, aby byla dvířka déle otevřená. Veškeré šroubovací úchytky se jednoduše montují a pevně drží, což je jejich největší devíza. 

InHaus.cz : Vertikální úchytkaInHaus.cz : Vertikální úchytkaInHaus.cz : Vertikální úchytka

Důmyslné narážecí úchytky

Potřebujete úchytku, která nebude vidět? Tak jako se jedná o minimalistický vzhled, tak v případě narážecí úchytky, neboli úchytkové lišty, jde i o jednoduchou montáž. Prostě jen narazíte, upevníte a máte hotovo. Narážecí úchytky nalezneme na vrchní či spodní části dvířek a záleží na tom, jak chcete za úchytku vzít. Buď můžete rukou otevírat z vrchu, nebo i zespodu. Tento typ se dobře hodí například do kuchyně, kdy jednotný design kuchyňské linky nebudete chtít rušit našroubovanými prvky. Navíc kolem linky se pohybujete častěji než třeba kolem nočního stolku. A může se vícekrát stát, že půjdete kolem dvířek a uhodíte se do vyčnívající úchytky. Tím, že narážecí úchytky jednoduše namontujeme, tak je stejně dobře odmontujeme a můžeme je vyměnit za nové, pokud nám ty starší nebudou vyhovovat třeba z pohledu úchytu při otevírání. Můžete si vybrat různou velikost, zpracování, kdy část na uchycení nemusí být po celém obvodu úchytkové lišty. Záleží na vás, jaké úchytkové profily zvolíte dle svého vkusu i požadavkům na praktičnost. 

Hodí se vám zadlabávací úchytky? 

Zadlabávací nebo také zápustné úchytky. Jak název napovídá, tento systém se někam zatlačí. Jestli netoužíte po liště v celém obvodu hrany, pořiďte si zadlabávací úchytku. Stejně jako v případě narážecí lišty můžete zadlabávací úchytku instalovat na horní hranu dvířek, často se tyto artikly aplikují na do boční strany otevíracího sytému. Zápustné úchytky se uplatní především u vestavěných skříní i posuvných dveří, vyrábí se v mnoha povrchových úpravách a různých roztečích. Jedná se o odolné prvky v různých barevných variacích, dělají se i imitace nerezu. Právě pro tyto variace bez úchytu se nejlépe hodí systém otevírání TIP ON. Čela se otvírají zlehka, stačí na ně pouze zlehka zatlačit, pro zavření pak zase dvířka lehce zavřete. Tento systém je na montáž náročnější, musí se totiž vydlabat jamka podle přesné šířky, výšky a hloubky úchytky, aby do materiálu dokonale zapadla a nijak se třeba neviklala. 

Expert nejen na úchytky

Už víte, že na trhu existuje nepřeberné množství úchytek, proto se budete muset obrátit na někoho, kdo vám poradí na míru vašim požadavkům. Společnost SYHU je skvělou volbou. Jedná se o opravdového specialistu, který disponuje širokou škálou nejen úchytek. Jde totiž o dodavatele nábytkového kování, dřezů a baterií, rovněž i designových prvků pro architekty. Tato firma má bohaté zásoby, které samozřejmě doplňuje vzhledem k designovým i technicky vymazleným trendům. Tato rodinná firma se specializuje na vše pro výrobu nábytku, vestavěných skříní, posuvného kování, hliníkových rámečků, dvířek do kuchyňských linek, LED osvětlení, takže vám mohou poradit i komplexně. V nabídce mají i hliníkový program do kuchyní, kuchyňské dřezy, zabývají se výrobou plastových rolet na míru, brusivem i stavebním kováním. S těmito experty si zařídíte klidně celou kuchyni a nejen ji.

Autor: InHaus.cz